Opal House

Refurbishment & Extension - Belsize Park, London

This project involved the radical re-arrangement and extension of a four-storey Victorian villa in North London. The aim was to open up the house completely by creating double and triple-height spaces, allowing better connections between the floors. In order to achieve this it was necessary to remove the entire interior and start again. This process was carried out in phases so as not to destabilise the adjacent buildings or the front and rear elevations.

A full height, cantilevered staircase was created from a bespoke steel frame, with smoked oak stair treads applied as ‘sleeves’. We installed two bathrooms with hand-made stone baths, and large scale, slatted stone shower trays . It was necessary to introduce additional steel reinforcement in the floor to support the weight, along with a specially designed plumbing system to ensure the baths could be filled in five minutes. Several key pieces of furniture within the house were also designed and fabricated by our team.

The project took fifteen months from design appointment to handover. This accelerated programme was achieved by overlapping the design programme with the construction programme which was only possible because we were carrying out both services.